Erasmus Plus

Apr 19, 2024, 21:39
Erasmus+: Ένα υπέροχο ταξίδι!
2428
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Erasmus+: Ένα υπέροχο ταξίδι!

27 Μαΐου 2015

Αναχώρησαν μία μία οι αποστολές των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, και το σχολείο μας επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς.

Κατά συνέπεια ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό μας τι δώσαμε και τι πήραμε. Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Πιστεύω ότι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί – μαθητές – γονείς – αλλά και ο Δήμος Κατερίνης) δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δείξαμε ποια είναι η Ελλάδα και οι άνθρωποί της στην καλύτερή τους ώρα, την ώρα της συνεργασίας! Εξακολουθούμε να είμαστε η χώρα του Ξένιου Δία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι επισκέπτες μας το νοιώσανε και ότι θα γίνουνε οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις πατρίδες τους...

Αν όμως δώσαμε πολλά, αναμφίβολα κερδίσαμε και πολλά. Κερδίσαμε ως εκπαιδευτική κοινότητα την αναγνώριση και οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους ένα κοπιαστικό αλλά υπέροχο ταξίδι! Πολλοί οι ταξιδιώτες, με μεγάλη ή μεγαλύτερη συμμετοχή για τον καθένα. Είναι ορθό λοιπόν και απαιτητό, να παρακολουθήσουμε και περιγράψουμε το ταξίδι μας μέσα από τις εκπαιδευτικές του διαδρομές.

Φυσική Αγωγή. Μέγιστη η συμβολή του πιο δημοφιλούς μαθήματος στη γιορτή υποδοχής. Από πολλές εβδομάδες πριν οι μεγαλύτεροι μαθητές μας με την καθοδήγηση του κ. Υποδιευθυντή (κ. Φακαλή) στην ώρα της Γυμναστικής αλλά και απογευματινές ώρες εκτός ωραρίου, προετοιμάζονταν οργανωμένα με μεράκι. Και όταν ήρθε η ώρα με τους καταπληκτικούς χορούς μάγεψαν οικοδεσπότες και επισκέπτες. Το συρτάκι στα καλύτερά του! Σημαντική συμβολή στο Συρτάκι είχε και ο πρώην μαθητής του σχολείου μας (και νυν του 6ου Γυμνασίου) Κιτσούλης Θανάσης, ο οποίος με το θαυματουργό μπουζούκι του ξεσήκωσε όλο τον κόσμο.

Παντομίμα. Με ατελείωτη υπομονή και σε χαμηλούς τόνους, τα τμήματα της Α΄ τάξης εργάζονταν για να μας παρουσιάσουν εκφραστικά και άψογα το μύθο της ονομασίας της Αθήνας. Οι μαθητές με τις δασκάλες τους (κ. Σίση και κ. Μελίνα) ταξίδεψαν μέσα από τους δρόμους της Θεατρικής Αγωγής και των Εικαστικών για να φτάσουν στον προορισμό τους τη μεγάλη μέρα, τη μέρα της Υποδοχής! Δίκαια λοιπόν κέρδισαν τα ειλικρινή χειροκροτήματα, το θαυμασμό και τη συμπάθεια του κόσμου.

Θέατρο. Άριστη εντύπωση προκάλεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με το θεατρικό έργο που ανέβασαν «ο Τριγωνοψαρούλης». Έγινε μεταφορά του γνωστού παραμυθιού στο «σανίδι» μετά από διασκευή της κ. Ζωής και μετάφραση στα αγγλικά από τον κ. Γιώργο και την κ. Μαριάνα. Ακολούθησαν ατέλειωτες πρόβες εντός και εκτός ωραρίου υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου και της κ. Μαριάνας (εκπαιδευτικοί αγγλικών). Συμβολή είχε και η κ. Δέσποινα η θεατρολόγος του σχολείου μας.

Εικαστικά. Ουσιαστική και καθοριστική συμμετοχή στο "ταξίδι" είχε και το μάθημα των Εικαστικών. Η κ. Μαρία (εικαστικός) έδινε απλόχερα βοήθειες προς όλους τους "συνταξιδιώτες" και κατεύθυνε τη δημιουργία των εκπληκτικών σκηνικών. Για τα σκηνικά συνεργάστηκαν και βοήθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί μεταξύ των οποίων και ο κ. Νίκος, που προκάλεσε αίσθηση με το περίτεχνο ναυάγιο που σχεδίασε. Αίσθηση ακόμη προκάλεσαν οι ομπρέλες που ζωγράφισαν τα παιδιά του σχολείου μας με διάσημα έργα ζωγράφων υπό τις οδηγίες πάντα της κ. Μαρίας.

Μουσική. Ότι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας, μας το παρουσίασε η κ. Νάντια. Με πολλά καλοδουλεμένα τραγουδάκια εξέπληξε και έτερψε όλους τους επισκέπτες μας. Με το ταλέντο που τη διακρίνει δε δυσκολεύτηκε να περάσει τις πλούσιες γνώσεις της στα παιδιά του σχολείου μας!

Πληροφορική. Όπου χρειάστηκε με προθυμία ο κ. Αντώνης «αλώνιζε» το διαδίκτυο με τους μικρούς μαθητές μας συλλέγοντας το απαραίτητο υλικό. Παρέσχε ακόμη την τεχνολογική υποστήριξη στην πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των partners.

Εκπαιδευτικοί τμημάτων. Εξαιρετική φιλοξενία και υποδοχή επιφύλαξαν στους ευρωπαίους επισκέπτες μας η κ. Μαρία (Δ2), η κ. Χριστίνα (Ε2), η κ. Ειρήνη (Γ1) και ο κ. Κώστας (Τ.Ε.). Με τους μαθητές τους και τη μουσικό του σχολείου μας, υποδέχτηκαν με προσωπικά δώρα, απαγγελίες ποιημάτων (Καβάφης) και τραγούδια τους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών.

"Παρασκηνιακά...". Ενώ προετοιμάζονταν και πραγματοποιούνταν όλα τα προαναφερόμενα, το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου μας φρόντισε από πριν για την περιποίηση και τον εξωραϊσμό του σχολείου μας με παρεμβάσεις στις υποδομές του. Κόψανε τα χόρτα της αυλής, βάψανε τα κάγκελα και τις μπασκέτες, περιποιήθηκαν τον όμορφο κήπο μας κ. ά. Συμπαραστάτες είχανε και αρκετούς γονείς των μαθητών μας.

Την ημέρα της εκδήλωσης άπαντες οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο σχολείο μας επιμελούμενοι της ασφάλειας των μαθητών και βοηθώντας τους συναδέλφους τους που είχαν πιο «υπεύθυνα» καθήκοντα. Πίσω από το σχολείο ο κ. Αντώνης, ο κ. Ανέστης ο κ. Κώστας έψησαν δεκάδες κιλά κρέατα για να φιλέψουμε τους επισκέπτες μας και να κάνουμε την πρώτη γνωριμία και ανταλλαγή πληροφοριών μαζί τους. Το δείπνο συμπληρώθηκε με πολλές σπεσιαλιτέ που έφεραν από τα σπίτια τους οι δασκάλες του σχολείου μας.

Γονείς. Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και αρκετοί γονείς, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος στάθηκαν στο πλάι μας. Πήραν στα σπίτια τους και φιλοξένησαν τους μικρούς μαθητές από την Τσεχία και την Πολωνία. Την Παρασκευή το μεσημέρι παραθέσανε παραδοσιακό γεύμα με φαγητά που ετοιμάσανε στα σπίτια τους οι κυρίες του Συλλόγου. Το μενού μεταξύ άλλων περιλάμβανε Φασόλια με λουκάνικα, ντολμαδάκια, παστίτσιο, μουσακά, γεμιστές πιπεριές, κοτόπουλο με πατάτες, τηγανιές και διάφορες ελληνικές σαλάτες. Η συμβολή λοιπόν των γονέων ήταν υπολογίσιμη και γι' αυτό και τους ευχαριστούμε.

Δήμος Κατερίνης

Αναλογιζομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Δήμος Κατερίνης δια των υπηρεσιών του προσπάθησε να αναβαθμίσει τις υποδομές του σχολείου μας και το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Οι ηλεκτρολόγοι του δήμου, οι ελαιοχρωματιστές, οι υδραυλικοί, οι καθαρίστριες καθώς και η Σχολική Επιτροπή της πρωτοβάθμιας στάθηκαν στο πλευρό μας προσφέροντας εργάτες, τεχνίτες και έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Κατερίνης τον κ. Χιονίδη, τον Αντιδήμαρχο κ. Τσουκάνη και τον Πρόεδρο της Σ. Ε. κ. Ίτσιο. Την Παρασκευή το μεσημέρι, μας δεξιώθηκε λιτά στο Δημαρχείο και μας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Παπαζήσης.

Εξωτερικοί φίλοι και συνεργάτες. Στο όλο γίνεται μας συμπαραστάθηκαν ουσιαστικά και οι παρακάτω:

Κατσίμπουρας Ηλίας, γείτονας (στη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών)

Κοντσές Γιώργος, συνάδελφος εκπαιδευτικός (μας δάνεισε εφοπλισμό εστίασης για 60 άτομα)

"Παναγία Σουμελά" Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης, ήταν επί της υποδοχής με δύο εξαιρετικά παιδιά να κερνάνε τους προσκεκλημένους μας και να κερδίζουν εντυπώσεις με την ευγένειά τους

6ο Γυμνάσιο Κατερίνης, (μας δάνεισε μικροφωνικό εξοπλισμό)

Ταμπάκης Βασίλης, ο δάσκαλος της κολύμβησης όλες αυτές τις ημέρες μας στάθηκε με το παραπάνω μετακινώντας άπειρες φορές τις αποστολές προς και από το αεροδρόμιο της Μακεδονίας. Ακόμα μας έφερε σε επαφή και διαπραγματεύτηκε ζητήματα οικονομικής φύσης με διάφορους επαγγελματίας εστίασης, ξενοδοχείων κ.ά. Σημαντικότατη λοιπόν η συμμετοχή του στην επιτυχία της φιλοξενίας.

Δεν ήταν και λίγοι οι εμπλεκόμενοι στο υπέροχο αυτό ταξίδι του Erasmus+. Η Διεύθυνση του σχολείου μας τους ευχαριστεί όλους για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προβολής του τόπου μας. Εύχεται δύναμη και υγεία σε όλους και καλό Καλοκαίρι.

Το ταξίδι μας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο του 2016!

Του Δ/ντή του 12ου Δ.Σ.

Φελεκίδη Γιώργου

Σχετικά Άρθρα