Περιβάλλον

Jul 18, 2024, 10:24
Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο
3952
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο

20 Ιουνίου 2015

Η καλοκαιρινή εικόνα με μικρά παιδάκια να παίζουν ανέμελα στην παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς καπέλο και αντηλιακό ανήκει πια στο παρελθόν.

Ο ζωοδότης ήλιος δεν είναι ακίνδυνος όσο ήταν πριν πενήντα χρόνια ,αφού με την μείωση του όζοντος της στρατόσφαιρας οι βλαβερές UVA και UVB ακτίνες του ήλιου περνούν χωρίς ασφάλεια και προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον ήλιο και τις βλαπτικές ακτίνες του πρέπει να ακολουθήσουμε τους εξής κανόνες:

1.Σε κάθε έξοδό το παιδί πρέπει να φορά καπέλο με γείσο και γυαλιά με υψηλή απορροφητικότητα. Εάν το παιδί μεταφέρεται με καρότσι, αυτό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ειδική τέντα.

2.Η ιδανικότερες ώρες για έξοδο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το πρωί έως τις 11 π.μ και το απόγευμα μετά τις 4μ.μ.

3.Μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε όλο το σώμα σε ικανοποιητική στρώση. Το αντηλιακό πρέπει να το ανανεώνουμε περίπου κάθε δύο ώρες . Αν το δέρμα του παιδιού βραχεί ή αν ιδρώσει πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή του αντηλιακού.

4.Στην παραλία εκτός από το αντηλιακό καλλυντικό μπορούμε να φορέσουμε στο παιδί ειδικό αντηλιακό μπλουζάκι του οποίου ο δείκτης προστασίας μπορεί να φτάσει έως 40 SPF . Τα απλά βαμβακερά μπλουζάκια δεν προστατεύουν επαρκώς από τον ήλιο ιδιαίτερα εάν βραχούν.

5.Για την ειδική ομάδα των βρεφών που είναι μικρότερα από τους 6 μήνες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Απαγορεύεται σε τόσο μικρά βρέφη να εκθέτονται στον ήλιο και αν χρειαστεί να είναι μαζί μας σε κάποια παραλία πρέπει να προστατεύονται με καπέλο και αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (μεγαλύτερο από 30) ειδικό για την ηλικία τους δηλαδή με φυσικά φίλτρα και κυρίως να βρίσκονται κάτω από παχιά σκιά και όχι απλώς στην παραλία κάτω από μια ομπρέλα. Ο καυτός ήλιος αντανακλά στην άμμο, στα κύματα, στις πέτρες οπότε μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα ακόμη και κάτω από την ομπρέλα.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα