Ήθη και έθιμα

Jul 24, 2024, 3:51
Ο Άγιος Βασίλης...
5571
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Ο Άγιος Βασίλης...

31 Δεκεμβρίου 2017

Ο Άϊ Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως.

Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Άι Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.

Είναι ακριβώς ο ίδιος ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και«Babbo Natale» των Ιταλών.

Ο Άγιος Βασίλης ως θέμα είναι πολυδιάστατο και μπορεί να ειδωθεί είτε ιστορικά, δηλαδή με σημείο εκκίνησης τον ελληνορθόδοξο Μέγα Βασίλειο της Βυζαντινής Καισάρειας του 5ου αι.μ. Χ., είτε ως κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης κουλτούρας. Το ανωτέρω άρθρο αντλεί στοιχεία από την Λαπωνική κουλτούρα, βασίζεται σε κείμενο του visitlapland.fi και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους - νοητούς και μη - ταξιδιώτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με προορισμό το Χωριό του Αϊ Βασίλη!!

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 10:31

Σχετικά Άρθρα