Erasmus Plus

Apr 25, 2024, 4:00
Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στην Ιταλία με πρόγραμμα Erasmus+ KA229
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στην Ιταλία με πρόγραμμα Erasmus+ KA229

30 Μαΐου 2023

Η 6η και τελευταία κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο Maleo της Ιταλίας, στις 22 με 25 Μαΐου 2023. Ήταν στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο: "Cinderella then and now, Discovering values". Το σχολείο που φιλοξένησε όλες τις αποστολές ήταν το Istituto Comprensivo di Maleo Italy.

Στην 6η κινητικότητα, συμμετείχε το σχολείο μας, 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, το Ceip Pepe Damaso Las Palmas Gran Canaria Spain, το Szkola Podstawowa im. G. Taszyckiego w Chruszczobrodzie Poland, το Little Hadham Primary School London Britain, Osnovna Scola Mate Lovraka Petrinja Croatia. Θέμα της 6ης κινητικότητας ήταν η τελική αξιολόγηση του προγράμματος.

Την αποστολή πλαισίωσαν ο αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος, κ. Τσιρίκας Κωνσταντίνος δάσκαλος ειδικής αγωγής, η κ. Τυροδήμου Ευτέρπη καθηγήτρια αγγλικών, ο κ. Κωτίδης Νικόλαος δάσκαλος καθώς και τέσσερις μαθητές της ΣΤ' τάξης, ο Β.Κ., ο Π.Χ., ο Κ.Κ. και ο Μ.Χ.

Κυριακή 21 Μαίου 2023 αντάμωσαμε όλες οι αποστολές μαζί με του Ιταλούς οικοδεσπότες και έγινε η πρώτη γνωριμία μεταξύ των μαθητών μας που συμμετείχαν στην 6η κινητικότητα.

Την 1η μέρα της 6ης κινητικότητας, μας υποδέχτηκαν πολύ εγκάρδια στο σχολείο τους, η τελετή υποδοχής, περιελάμβανε στην αρχή καλωσόρισμα από τη συντονίστρια του προγράμματος, τη διευθύντρια του σχολείου, τον δήμαρχο της πόλης και από τη σύμβουλο εκπαίδευσης Στην τελετή υποδοχής, μας τραγούδησαν οι μαθητές τους εθνικούς ύμνους από τις συμμετέχουσες χώρες, ακούσαμε παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν χορούς από τη χώρα τους. Επίσης παρακολουθήσαμε θεατρικά δρώμενα από μαθητές, σχετικά με το περιβάλλον (ανακύκλωση) και την ενσωμάτωση!

Μας ξενάγησαν στους χώρους των σχολείων τους και μας ενημέρωσαν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Οι μαθητές μας, μαζί με τους μαθητές των άλλων αποστολών και τους Ιταλούς μαθητές συνεργάστηκαν όλοι μαζί σε διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες, ώστε να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Μας περιηγήσαν στην πόλη τους, το Μαλέο, για να τη γνωρίσουμε.

Η ώρα περνούσε ευχάριστα και δημιουργικά για μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη μέρα έκλεισε δοκιμάζοντας την αυθεντική ιταλική πίτσα.

2η μέρα στο Μαλέο της Ιταλίας, οι οικοδεσπότες φρόντισαν να γνωρίσουμε καλύτερα το εκπαιδευτικό τους σύστημα, φιλοξενώντας μας σε τάξεις διδασκαλίας. Οι μαθητές μας, με την καθοδήγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών, παρουσίασαν στους Ιταλούς μαθητές τη χώρα μας, την πόλη μας και το σχολείο μας, μέσα από ένα power point, καθώς και ένα ομαδικό παιχνίδι: catch the glass. Οι Ιταλοί μαθητές ενθουσιάστηκαν με την παρουσίαση και διασκέδασαν πάρα πολύ με το παιχνίδι.

Οι μαθητές μας συνέχισαν το πρόγραμμά τους μαζί με τους άλλους μαθητές, συμμετέχοντας σε διάφορες παιδαγωγικές και αθλητικές δράσεις με την καθοδήγηση Ιταλών εκπαιδευτικών. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση συντονιστών όπου αναλύθηκαν τα τελικά αποτελέσματα αξιολόγησης.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την πόλη Cremona και το μουσείο της: Μuseo de Violin για το οποίο φημίζεται η Κρεμόνα σε όλο τον κόσμο για τα περίφημα βιολιά της. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στον Stradivarius. Το βράδυ στο επίσημο δείπνο έγινε η ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων μεταξύ όλων των αποστολών.

Την 3η μέρα επισκεφθήκαμε την πόλη του Μιλάνου. Πήγαμε στο Leonardo's Last Supper Museum και είδαμε την αυθεντική τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Στη συνέχεια επισκεφτήαμε την καθολική εκκλησία Basilica de Santa Maria delle Grazie, τo Castello Sforzesco και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου Cathedral Duomo Milan.

4η και τελευταία μέρα του προγράμματος, το ιταλικό σχολείο μας παρουσίασε την θεατρική παράσταση: The Cinderella Queen, δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης, βγήκαμε τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετιστήκαμε, δίνοντας την υπόσχεση να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ μας και ίσως να συνεργαστούμε πάλι σε νέα προγράμματα Erasmus+ στο μέλλον.

Έτσι ένα τριετές ευρωπαϊκό ταξίδι έφτασε με επιτυχία στο τέλος. Η εμπειρία η γνώση, η απόκτηση καλών πρακτικών, που αποκόμισε ο κάθε ένας εκπαιδευτικός και κάθε ένας μαθητής ξεχωριστά, είναι κάτι πολύτιμο και μοναδικό για όλους μας.

Σχετικά Άρθρα