Σχολικές Δραστηριότητες

May 2, 2024, 19:24
Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Δίου
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Δίου

13 Μαΐου 2023

Με πολύ θετική διάθεση επισκέφτηκαμε σήμερα (12/5/23) το αρχαίο θέατρο του Δίου οι τάξεις Β', Γ', Δ' και Ε' για να παρακολουθησουμε τους Ιππείς του Αριστοφάνη.

Οι Ιππείς ήταν η πρώτη κωμωδία που παρουσίασε στα Λήναια ο Αριστοφάνης το 424π.Χ. Το όνομα της προέρχεται από το χορό του έργου. Ήταν η πρώτη κωμωδία που ανέβηκε με το όνομα του Αριστοφάνη.

Ο Αριστοφάνης άρχισε να συγγράφει τους Ιππής για να στηλιτεύσει έναν πολιτικό της εποχής, τον δηµαγωγό Κλέωνα, ο οποίος ήταν προσωπικός εχθρός του. Βρισκόμαστε στον έβδοµο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέµου και ο Κλέωνας, ο οποίος είναι υπερασπιστής της συνέχισης του πολέμου, έχει ψηφιστεί στρατηγός των Αθηναίων. Στο έργο, ο Κλέωνας είναι ο Παφλαγόνας.

Οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον αντικαταστήσουν με ένα αλλαντοπώλη τον οποίο και εκπαιδεύουν στη δημαγωγία ώστε να πείσει τους Αθηναίους για ειρήνη. Το σκεπτικό τους είναι ότι για να χτυπήσεις έναν φαύλο πολιτικό πρέπει να εφεύρεις έναν φαυλότερο, μια πρωτότυπη αν και ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη. Ο πρώην αλλαντοπώλης τελικά αποδεικνύεται χαρισματικός δημαγωγός και υπερισχύει του Παφλαγόνα.

Ο Αριστοφάνης με την κωμωδία αυτή πραγματεύεται τη φαυλότητα αυτών που ασκούν την εξουσία και πως αυτή οδηγεί μια χώρα— στην προκειμένη περίπτωση την Αθήνα του Πελοποννησιακού Πολέμου—στην καταστροφή. Οι καταστάσεις στις οποίες το έργο αναφέρεται έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Στο πρόσωπο του Κλέωνα µπορούµε να δούµε τον κάθε πολιτικό ηγέτη μιας χώρας ο οποίος ασκώντας ανεύθυνη διοίκηση την οδηγεί στην καταστροφή.

Τα παιδιά επέδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παράστασης, η οποία και τους άρεσε πολύ.

Κουτσουρά Ζωή

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 19:46

Σχετικά Άρθρα