Εκπαίδευση

Mar 19, 2024, 11:04
Μορφές Βιωματικής Διδασκαλίας ...
2638
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Μορφές Βιωματικής Διδασκαλίας ...

22 Μαρτίου 2020

Η παρούσα εργασία έχει δημοσιευθεί στα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου: ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ (Αθήνα, 16 & 17 Απριλίου 2016) και πραγματεύεται τις μορφές της βιωματικής διδασκαλίας.

Η διδασκαλία ενός αντικειμένου πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να περνά μέσα από τα βιώματα του διδασκομένου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους όπως το παίξιμο ρόλων, το project, τα παιχνίδια, την προσομοίωση κ.α. Η βιωματική – επικοινωνιακή διδασκαλία ουσιαστικά μετατρέπει τον μαθητή σε ενεργό μέλος της δυναμικής του σχολείου μέσω της συμμετοχής του στην απόκτηση της γνώσης.

Η γνώση, εν συνεχεία, γίνεται κτήμα του μαθητή έχοντας ως αφετηρία της διδακτικής πράξης, τα προσωπικά του βιώματα. Η βιωματική – επικοινωνιακή διδασκαλία έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτονομίας του μαθητή σε ατομικό επίπεδο αλλά και μέσα στα πλαίσια της ομάδας, δηλαδή την ανάπτυξη της ικανότητας αυτοκαθορισμού και τη χειραφέτησή του. Ως μορφή διδασκαλίας, κινείται στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, την ενίσχυση της συνεργασίας, την ισότητα όλων των μαθητών μεταξύ τους και καθενός ξεχωριστά απέναντι στον εκπαιδευτικό.

Η πράξη μπορεί να επηρεαστεί από τη μάθηση που εκτείνεται πέρα από τα στενά πλαίσια του μαθήματος, από την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των κατάλληλων στάσεων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων αποδεικνύει τη γεφύρωση της πράξης με τη θεωρία. Πολλοί μαθητές έχουν μια αποστροφή στη θεωρία. Άλλοι έχουν τη δυσκολία να δουν πώς τα μαθήματά τους είναι σχετικά με την εφαρμογή τους στην πράξη. Το πανάρχαιο πρόβλημα της σύνδεσης ανάμεσα στην τάξη και στην πράξη δεν μπορεί να εξαλειφθεί τόσο εύκολα και φυσικά οι μαθητές δεν μπορούν να πειστούν για αυτό μόνο με διαλέξεις, αλλά με αποδείξεις (Wehbi, 2011).

Από την μία πλευρά υπάρχει η παραδοσιακή διδασκαλία που ακολουθεί πιστά το αναλυτικό πρόγραμμα και επισκιάζει το πώς μαθαίνει ο μαθητής, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση του περιεχομένου. Από την άλλη η βιωματική διδασκαλία εστιάζει στη διαδικασία της μαθησιακής διαδικασίας. Οι τεχνικές με τις οποίες έχει προωθηθεί η βιωματική μάθηση είναι η δραματοποίηση (παίξιμο ρόλων), τα παιχνίδια, οι ασκήσεις προσομοίωσης και άλλες δραστηριότητες, όλες μέσα στην τάξη (Wehbi,Ali, & Enros, 2005).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: ΑΝΟΙΓΜΑ/ΛΗΨΗ

Πηγή: ekpaideushdixwsoria.com