Τάξεις

May 29, 2023, 6:21
Φτιάχνοντας φυλλωτά!
1639
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Φτιάχνοντας φυλλωτά!

19 Φεβρουαρίου 2016

Προσφάτως οι Ε1, Ε2 τάξεις του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη προγραμματισμένη δραστηριότητα της εργασίας μας «Χρήσιμες Καθημερινές Πρακτικές».

Ο κύριος Αντώνης, ο κύριος Κώστας και η κυρία Μαρία , ενθυμούμενοι τις προγιαγιάδες και τις γιαγιάδες μας, που δεν διέθεταν ψυγείο για τη διατήρηση των τροφίμων, συναποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την παρασκευή φυλλωτών. Τα φυλλωτά αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής μαγειρικής και του νοικοκυριού τους.

Μαζεύονταν σε παρέες και ζύμωναν νωρίς το πρωί, ανάβοντας τον παραδοσιακό φούρνο. Αφού άφηναν το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μία έως δύο ώρες, στη συνέχεια το έκοβαν σε μικρά κομμάτια, ίσα με την παλάμη τους, και άνοιγαν το φύλλο με τον πλάστη ,όσο πιο λεπτό γινόταν. Έπειτα έβαζαν το σάτσι, ένα κυρτό ταψί με χερούλι, επάνω στη φωτιά και τα έψηναν. Τα τοποθετούσαν μέσα σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο, τα τύλιγαν και τα τοποθετούσαν σε ψηλά προστατευμένα μέρη της κουζίνας τους.

Ακόμα και τώρα έρχεται στη μνήμη μας η μυρωδιά των φυλλωτών καθώς ετοίμαζαν το πρωινό και έτρεφαν τις πολύτεκνες οικογένειές τους. Και ήταν νόστιμα, γιατί τα ετοίμαζαν με την αγάπη τους, με μεράκι και με το ζεστό τους χαμόγελο.

Δείτε photos ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα