Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής...
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής...

03 Ιουνίου 2022

Οι νέες τεχνολογίες εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εισβάλλει στη ζωή μας. Φυσικό επακόλουθο ήταν να εισβάλουν και στη σχολική κοινότητα. Και τη φετινή χρονιά λοιπόν έγιναν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής με τους μαθητές όλων των τάξεων...

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η σχολική μας μονάδα προγραμμάτισε την εφαρμογή νέων καινοτόμων δράσεων. Η εκπαιδευτική ρομποτική φυσικά δεν μπορεί να απουσιάζει από τις αυτές τις δράσεις μιας και μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλες τις σχολικές ηλικίες.

Σαν όχημα εφαρμογής χρησιμοποιούμε το μάθημα της πληροφορικής (Τ.Π.Ε.), επειδή η πληροφορική μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις συναρμολογούμενες, προγραμματιζόμενες ρομποτικές συσκευές μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές και να τους δώσουν ζωή.

Κατ' αυτό τον τρόπο οι μαθητές κάθε ηλικίας μαθαίνουν προγραμματισμό και αναπτύσσουν και άλλες χρήσιμες δεξιότητες όπως:

· Πνεύμα ομαδικής εργασίας

· Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

· Καινοτομία (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή πειραματισμός και αξιολόγηση)

· δεξιότητες επικοινωνίας

· Πολύτιμες νοητικές δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη κ.α)

Γενικά η εκπαιδευτική ρομποτική, ως ενότητα της εκπαίδευσης S.T.E.M., ( Science-Επιστήμη, Technology-Τεχνολογία, Engineering (Μηχανική), Mathematics (Μαθηματικά) ), όταν προσεγγίζεται σαν ένα διεπιστημονικό εργαλείο που σχετίζεται με τις επιστήμες, της πληροφορικής, της μηχανικής, της τέχνης κ.λπ., συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανολογίας και μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης, της δημιουργικότητας και άλλων δεξιοτήτων, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με ελκυστικό τρόπο τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου.

Ακολουθούν, ενδεικτικά, μερικές φωτογραφίες με δημιουργίες ρομποτικής από τους μαθητές μας...

Μερικά από τα Κατασκευάσαμε και προγραμματίσαμε τα ακόλουθα Ρομπότ:

1. Κατάσκοπος (Spy Robot)

2. Επιστημονικό όχημα εξερεύνησης (Science Rover with Motion Sensor)

3. Ρομποτικό Δορυφόρο (Satellite Robot)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 06:59

Σχετικά Άρθρα