Εκτύπωση αυτής της σελίδας
"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου!"
1253
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου!"

20 Δεκεμβρίου 2018

Μια πραγματικά εξαιρετική θεατρική παράσταση παρακολουθήσαμε σήμερα 20/12, στο Βασιλικό Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη! 

Τα παιδιά των τάξεων Δ', Ε' και Στ', είδαμε τον "Μεγάλο περίπατο του Πέτρου", της Άλκης Ζέη.  Ένα από τα αγαπημένα βιβλία των παιδικών μας χρόνων ζωντάνεψε στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και μας μετέφερε στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.

Για 2,5 περίπου ώρες μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παράσταση και όταν αυτή ολοκληρώθηκε, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής! 

Και λίγα λόγια για το έργο ...

Το έργο παρουσιάζει ένα αγόρι, τον Πέτρο, που στην ηλικία των εννιά ετών ζει τον πόλεμο του 1940 και κατόπιν μεγαλώνει μέσα στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα.

Το α΄ μέρος («Όχι») ξεκινάει με τον θάνατο του τριζονιού του Πέτρου στις 27 Οκτωβρίου 1940, μια ημέρα πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Την θλίψη του Πέτρου για τον θάνατο του τριζονιού θα την διαδεχθεί ο ενθουσιασμός για τις νίκες του Ελληνικού Στρατού, και αργότερα η πίκρα για την ήττα και την εισβολή των Γερμανών.

Στο β΄ μέρος («Πεινάααω»), όλα αλλάζουν για τον Πέτρο και την οικογένειά του. Όλοι τους ζουν τον πρώτο δύσκολο χειμώνα της Κατοχής. Η πείνα ταλαιπωρεί τον παππού του και σκοτώνει την γιαγιά ενός φίλου του, του Σωτήρη.

Στο γ΄ μέρος («Συσσίτιο»), στο σχολείο του Πέτρου αρχίζουν τα συσσίτια, ενώ ο Πέτρος αρχίζει να συνειδητοποιεί πως αρχίζει η Αντίσταση στους κατακτητές.

Στο δ΄ μέρος («Λευτεριά ή θάνατος»), ο Πέτρος και ο Σωτήρης συμμετέχουν σε αντιστασιακές πράξεις αλλά γνωρίζουν και την βαρβαρότητα των κατακτητών, οι οποίοι θα σκοτώσουν τον φίλο του Πέτρου. Το βιβλίο τελειώνει στις 12 Οκτωβρίου 1944, την επομένη της αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα. Ο Πέτρος «είναι άντρας πια, δεκατριώ χρονώ»!

Σχετικά Άρθρα