items

May 25, 2024, 7:14
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 - 12ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 06:58

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού ΕκφοβισμούDSCN1523
Με διάφορες δράσεις και τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου μας, τιμήσαμε όλοι μας τη σημερινή ημέρα. Οι μαθητές τραγούδησαν, χόρεψαν , έπαιξαν διάφορα θεατρικά δρώμενα, ζωγράφισαν, δημιούργησαν αφίσες. Έτσι με ποικίλους τρόπους εκφράστηκαν και με βιωματικές δραστηριότητες κατανόησαν την έννοια του σχολικού εκφοβισμού.DSCN1528DSCN1524
Άλλη μία μέρα στο σχολείο και ο Ν. διαβάζει το αγαπημένο του βιβλίο. Δεν ξεχνά, όμως, τις φωνές των συμμαθητών του να φωνάζουν «Είσαι φυτό», «Θα μείνεις μόνος μαζί με τα βιβλία σου». Θυμώνει αλλά δεν αντιδρά. Δε θέλει να ξαναπάει στο σχολείο ούτε να μιλήσει στους δικούς του ανθρώπους. Χάνεται διαβάζοντας το βιβλίο του και μόνο έτσι ηρεμεί, ξανακολλώντας τα σπασμένα του γυαλιά.
Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως:
• σωματική ή λεκτική βία,
• κοινωνικός αποκλεισμός,
• καταστροφή αντικειμένων του θύματος,
• διάδοση ψευδών ειδήσεων,
• παρενόχληση μέσω ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης (cyberbullying) κτλ.DSCN1529

DSCN1525

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψιν από την οικογένεια, το σχολείο και τους κρατικούς φορείς. Παρακάτω καταγράφονται ορισμένες προτάσεις πρόληψης:
• Ο ρόλος των γονέων πρέπει να περιλαμβάνει την εκπαίδευση των παιδιών τους ενάντια στην κουλτούρα του εκφοβισμού.
• Ανοιχτή επικοινωνία με γονείς, ώστε να αποκαλυφτεί αν τα παιδιά βιώνουν bullying ή εάν έχουν γίνει μάρτυρες κάποιου περιστατικού.
• Καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης των παιδιών.
• Έγκαιρη αντίληψη των ομάδων που εκφοβίζουν μαθητές από την εκπαιδευτική κοινότητα.
• Ύπαρξη προγραμμάτων οργανωμένων δράσεων για τη μείωση της επιθετικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία.
• Δημιουργία κλίματος συνεργασίας διδασκόντων και μαθητών στο σχολείο.DSCN1526DSCN1527

Μια διαφορετική παράσταση

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 06:55

Μαύρο θέατρο! Ένα διαφορετικό θέατρο!

black light theatre prague hilt 05 1024x768
Μια διαφορετική παράσταση
Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024,το σχολείο μας παρακολούθησε μια διαφορετική θεατρική παράσταση από το Μαύρο Θέατρο , τους Άθλους του Ηρακλή . Μαθητές και εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν με την παράσταση, διότι όλα τα θέατρα δεν είναι ίδια.
Το Μαύρο Θέατρο έχει τη μοναδική γοητεία του, ένα διαφορετικό θέατρο που δεν συγκρίνεται με τα άλλα. Η μαγεία του βασίζεται σε ένα απλό και σκοτεινό μυστικό – το ίδιο το σκοτάδι .Κι αυτό γιατί το σκοτάδι του μαύρου θεάτρου είναι γεμάτο εκπλήξεις!
Σήμερα η τεχνική βασίζεται στον φωτισμό του υπεριώδους φωτός (γνωστού ως black light), που κάνει το ανθρώπινο μάτι να προσλαμβάνει διαφορετικά τα καθημερινά αντικείμενα. Οι ηθοποιοί, ντυμένοι στα μαύρα (ή, όταν οι αφηγηματικές ανάγκες το προστάζουν, φορώντας πολύχρωμα κοστούμια), χρησιμοποιούν αντικείμενα που με τον κατάλληλο υποβλητικό φωτισμό και τις τεχνικές κίνησης μοιάζουν να αποκτούν ζωή, την ίδια ώρα που οι άνθρωποι πάνω στη σκηνή αψηφούν τη βαρύτητα και πετούν!IMG 20240305 122420