Erasmus Plus

Mar 29, 2024, 2:54
Οδοιπορικό στο Vitkov της Τσεχίας με το Erasmus+
1788
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Οδοιπορικό στο Vitkov της Τσεχίας με το Erasmus+

19 Οκτωβρίου 2015

Επέστρεψε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα μέσω Βελιγραδίου από το Vitkov της Τσεχίας , αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του 12oυ Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαριάνα Τσιούτσιου καθηγήτρια Αγγλικών, η δασκάλα κ. Ιωάννα Κατσαμάγκα και ο δάσκαλος ειδικής αγωγής κ. Κωνσταντίνος Τσιρίκας.

Η επίσκεψη στη χώρα της Τσεχίας και συγκεκριμένα στο Vitkov , πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmys+ και διήρκησε 6 μέρες. Το επιδοτούμενο ευρωπαικό πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη οκτώ χωρών την Ελλάδα, Τουρκία, Λετονία, Τσεχία, Ρουμανία, Ισπανία, Πολωνία και Πορτογαλία.

Η εκπαιδευτική αποστολή αφίχθη τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου απόγευμα αεροπορικώς μέσω Βελιγραδίου Πράγα . Με τρένο από Πράγα μετέβη Ostrava μια διαδρομή περίπου τεσσάρων ωρών. Από την Ostrava με άλλο τρένο και διαδρομή περίπου μιας ώρας έφτασε Opava, όπου και διέμεινε.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος Τρίτη 6 Οκτωβρίου περιλάμβανε γνωριμία της πόλης Opava , μια πόλη 60.000 περίπου κατοίκων, επίσκεψη στο πανέμορφο κάστρο Hradec nad Moravici και Radum , στην γοτθική εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας του 13 oυ αιώνα, το δημαρχείο της πόλης.

Το μεσημέρι η αποστολή έφτασε στον τελικό της προορισμό, στο Vitkov. Επισκέφτηκε το σχολείο του Vitkov και την πόλη των 6.000 περίπου κατοίκων. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση σε μια σύγχρονη και καλά οργανωμένη φάρμα αλόγων και κάποιων άλλων ζώων.

Οι πρώτες εντυπώσεις από την περιήγηση μας στην Opava και στο Vitkov ήταν θαυμάσιες.

Το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου άρχισε ουσιαστικά το πρόγραμμα μας. Επισκεφθήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο του Vitkov μαζί με όλες τις αποστολές του Erasmous+. Η διευθύντρια του σχολείου μας καλωσόρισε και μας ξενάγησε στα τμήματα του σχολείου της. Αρκετοί μαθητές μας παρουσίασαν κάτι δικό τους. Στην επίσκεψη αυτή η ελληνική αποστολή πρόσφερε κάποια μικρά δώρα στους μικρούς μαθητές (τα οποία ήταν φτιαγμένα από τους μαθητές μας και τη δασκάλα κ. Τσιτουρίδου Μαρία).

Στην διευθύντρια του σχολείου η συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαριάνα Τσιούτσιου πρόσφερε το δίσκο της Φαιστού (αντίγραφο).

Η συνέχεια του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στην οργάνωση του προγράμματος . Ο τίτλος του προγράμματος είναι "Touch the magic of Fairy Tales" και έχει σχέση με τη μαγεία των παραμυθιών.

Το απόγευμα μας υποδέχτηκε η αντιδήμαρχος της πόλης, μας καλωσόρισε , γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και κάποια συμβολικά δώρα.

Στη συνέχεια μαθητές του σχολείου μας ξενάγησαν στην πόλη τους, Είδαμε την πλατεία δημαρχείου, την παλιά εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, το κοιμητήριο της Κοίμησης της Θεοτόκου, το πάρκο τους.

Ημέρα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, μεταβήκαμε με τρένο στην Ostrava, μια βιομηχανική πόλη 300.000 κατοίκων . Εδώ επισκεφτήκαμε το διαδραστικό μουσείο σύγχρονης τεχνολογίας. Είχε πάρα πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον η επίσκεψη μας στο μουσείο.

Την επομένη μέρα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πήραμε το τρένο από την Opava προς Ostrava και από Ostrava προς Πράγα. Το απόγευμα φτάσαμε στην Πράγα κι αμέσως άρχισε η γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της Τσεχίας .Κάναμε μια όμορφη κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα που διασχίζει την Πράγα. Περπατήσαμε στη φημισμένη γέφυρα του Καρόλου

Η Γέφυρα του Καρόλου (τσεχικά: Karlův Most) είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ' προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ηταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης. Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamennύ Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražskύ Most) και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου».

Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, είναι αψιδωτή, φέρει 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Η γέφυρα διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.

Κουρασμένοι και με πολλές εικόνες γυρίσαμε στο ξενοδοχείο για ύπνο. Την άλλη μέρα Σάββατο 10 Οκτωβρίου περπατήσαμε ξανά τη γέφυρα του Καρόλου, στην παλιά πόλη , στην πλατεία με το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας.

To Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας,(το Orloj, «Ορλόι» για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική «ατραξιόν».

Δύο από τους σπουδαιότερους αστρονόμους του 16ου και 17ου αιώνα, ο Τύχων και ο Κέπλερ, έζησαν στην Πράγα και εργάστηκαν στο Αστεροσκοπείο Μπένατεκ, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της επιστημονικής τους προσφοράς στην πόλη, στο Πανεπιστήμιο της οποίας άλλωστε δίδαξε επί ένα ακαδημαϊκό έτος και ο Αϊνστάιν (1911-1912).

Στη συνέχεια πήγαμε στο κάστρο της Πράγας... 

Το Κάστρο της Πράγας (τσεχ. Pražskύ hrad) βρίσκεται στη συνοικία Χράντσανι της Πράγας, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου. Στο κάστρο είχαν την έδρα τους τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο Κάστρο επίσης φυλάσσονται τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.

Το 1918, το κάστρο έγινε έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Τσεχοσλοβακία, το Κάστρο της Πράγας έγινε το επιτελείο του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Λέγεται ότι τοποθέτησε στο κεφάλι του το Στέμμα της Βοημίας, πιστεύοντας ότι ήταν μεγάλος βασιλιάς και, σύμφωνα με παλιούς θρύλους, όποιος σφετεριστής φορέσει το στέμμα στο κεφάλι του, είναι καταδικασμένος να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Σε λιγότερο από χρόνο μετά την ανάληψη εξουσίας, ο Ράινχαρντ Χάιντριχ δολοφονήθηκε.

Με την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας, το Κάστρο στέγασε τα γραφεία της κομμουνιστικής κυβέρνησης, ενώ με τη διάλυσή της έγινε η έδρα των Προέδρων της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Κυριακή πρωί ετοιμαστήκαμε να επιστρέψουμε από Πράγα μέσω Βελιγραδίου Θεσσαλονίκη.

Αναστοχαζόμενοι δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να αντιληφθούμε την ποικιλόμορφη αξία του προγράμματος Erasmus+ σε πολλά επίπεδα:

* Έφερε πιο κοντά τους εκπαιδευτικούς 8 κρατών και πραγματοποιήθηκε αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στις χώρες τους.

* Έγινε πράξη η ζητούμενη συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές.

* Δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές να έρθουν σε μια πρώτη επαφή για γνωριμία, μέσω κυρίως των δώρων σε πρώτη φάση, με συμμαθητές τους άλλων χωρών.

* Έδωσε κίνητρα στους μαθητές να συνεργαστούν μεταξύ τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός προγράμματος μεγάλης εμβέλειας.

* Άνοιξε το σχολείο στην τοπική κοινωνία και τις εκπαιδευτικές αρχές.

Σχετικά Άρθρα