Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στην Πολωνία με πρόγραμμα Erasmus+ KA229
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στην Πολωνία με πρόγραμμα Erasmus+ KA229

05 Απριλίου 2023

Η 5η κινητικότητα στο Chuszczobrot Katowice της Πολωνίας, στις 27 με 30 Μαρτίου 2023 ήταν στα πλαίσια του Erasmus+ KA229: "Cinderella then and now, Discovering values", με τη συμμετοχή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, καθώς και σχολείων από: το Ηνωμένο Βασίλειο (Little Hadham), την Ιταλία (Maleo), την Ισπανία (Las Palmas), την Κροατία (Petrinja) και την Πολωνία (Chuszczobrot).

Την αποστολή πλαισίωσαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Σχολείου, κ. Φακαλής Κωνσταντίνος, ο αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος, κ. Τσιρίκας Κωνσταντίνος και οι εκπαιδευτικοί κ. Σκραπαλή Βάια και κ. Αντωνιάδης Αναστάσιος. Το σχολείο που φιλοξένησε τις εργασίες της 5ης κινητικότητας ήταν το Szkola Podstawowa im. G. Taszyckiego w Chruszczobrodzie Poland.

Την 1η μέρα της κινητικότητας, μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά στο σχολείο τους ,η τελετή υποδοχής, περιελάμβανε στην αρχή καλωσόρισμα απο την συντονίστρια του προγράμματος, τη διευθύντρια του σχολείου, τον δήμαρχο της περιοχής και από τη σύμβουλο εκπαίδευσης, μας παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια, χορούς από τη χώρα τους, θεατρικά δρώμενα σχετικά με το περιβάλλον και την ενσωμάτωση!

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε διαδικτυακή ημερίδα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, θέμα της ημερίδας ήταν το περιβάλλον ,η κλιματική αλλαγή, αφού τελείωσε η διαδικτυακή ημερίδα, παρακολουθήσαμε τον τρόπο διδασκαλίας τους επισκεπτόμενοι κάποιες τάξεις ,τέλος μας ενημέρωσαν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα .

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το πανέμορφο κάστρο της περιοχής ,το Ogrodzienice Castle ο ξεναγός μας είπε για την ιστορίας του κάστρου.

Το βράδυ όλες οι αποστολές βρεθήκαμε σε εστιατόριο της περιοχής και απολαύσαμε παραδοσιακά φαγητά της Πολωνίας, και ανταλλάξαμε και αναμνηστικά δώρα.

Τη 2η μέρα, επισκεφτήκαμε την όμορφη και ιστορική Κρακοβία. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας, μας ξενάγησαν στους δρόμους της παλιάς πόλης, περπατήσαμε στο κάστρο με το δράκο πού είναι σύμβολο της πόλης και αργά το βράδυ επιστρέψαμε στη βάση μας, ανανεώνοντας το ραντεβού με τις υπόλοιπες αποστολές για την επόμενη μέρα ...

Το πρωί της Τετάρτης 29/3, συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο της περιοχής και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις δράσεις του τοπικού δήμου, αναφορικά με τα όσα γίνονται ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Ακούσαμε πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία φανερώνουν τη μεγάλη ευαισθησία που υπάρχει για θέματα οικολογίας!

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο σχολείο του Chuszczobrot και επισκεφτήκαμε το νηπιαγωγείο του. Ο κύκλος του νερού και η χρήσεις του ήταν το θέμα που μας παρουσίασαν οι μικρές μαθητές, με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο.

Ακολούθως μπήκαμε σε τάξεις του δημοτικού σχολείου και αυτή τη φορά διδάξαμε εμείς τα παιδιά. Ήταν σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στα αλατωρυχεία Wieliczka Salt Mine Krakow και μείναμε άφωνοι με αυτά που είδαμε να υπάρχουν 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης! Το εντυπωσιακό αλατωρυχείο βρίσκεται στην λίστα της UNESCO και είναι ένας πανέμορφος υπόγειος κόσμος.

Την 4η μέρα και τελευταία του προγράμματος, πρώτος μας σταθμός ήταν το δημοτικό σχολείο του Chuszczobrot. Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής μας παρουσίασαν τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ετοίμασαν παραδοσιακά εδέσματα όπου είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε.Κατόπιν έγινε ένας απολογισμός της παρουσίας των αποστολών του Erasmus+ΚΑ229, στη συνέχεια συζητήσαμε τις λεπτομέρειες της 6ης και τελευταίας κινητικότητας που θα γίνει στα τέλη Μαΐου στην Ιταλία.

Το μεσημέρι επισκεφτήκαμε το δάσος District που βρίσκεται στο Siewierz to κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Warezyno Osradek Imprezowo Weekendowy, μας ενημέρωσε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής τους, καθώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δάση στην Πολωνία, λόγω της κλιματικής αλλαγής....

Αυτό που κρατήσαμε είναι ότι οι άνθρωποι στην περιοχή που επισκεφτήκαμε είναι πολύ φιλόξενοι και κοντά στη φύση, την απολαμβάνουν, τη σέβονται πολύ, επιλέγουν να περπατούν στα δάση τους. Μας εντυπωσίασε η καθαριότητα και η τάξη που κυριαρχούσε σε όλους τους χώρους που επισκεφτήκαμε, η οικολογική συνείδηση που έχουν όλοι τους και ότι στη χώρα τους δεν υπάρχουν καθόλου αδέσποτες γάτες και αδέσποτα σκυλιά.

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους, να γευτούμε τις πολωνικές γεύσεις και γενικότερα την πολωνική φιλοξενία.

Η όλη επίσκεψή μας στην Πολωνία ολοκληρώθηκε αφήνοντάς μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

O αναπληρωτής διευθυντής                                                            Ο αναπληρωτής συντονιστής προγράμματος

      Φακαλής Κων/νος                                                                                            Τσιρίκας Κων/νος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 10:12

Σχετικά Άρθρα