Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» στο θέατρο Ολύμπιον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

«Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» στο θέατρο Ολύμπιον

09 Δεκεμβρίου 2022

Στη Θεσσαλονίκη ταξιδέψαμε τα δύο τμήματα της Δ΄και Ε΄τάξης για να παρακολουθήσουμε - σε θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Ελένης Δικαίου - την καταπληκτική παράσταση: «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» που παίζεται αυτή την περίοδο στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπιον» από το Νέο Θέατρο.

Το θέατρο «Ολύμπιον» αποτελεί την έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε ένα αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα της δεκαετίας του 1920, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην καρδιά της πόλης.

Η πρεμιέρα του έργου, που παρακολουθήσαμε, δόθηκε στην Αρχαία Ζώνη το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», όπου για το 2022 είναι αφιερωμένος στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» ξετυλίγουν το νήμα της αληθινής ιστορίας μιας αστικής οικογένειας της Σμύρνης.

Είναι το δράμα και το μεγαλείο του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από τα μάτια δύο παιδιών που γεννήθηκαν εκεί όπου «ήταν όλα μαλακά και ζεστά σαν αγκαλιά, που ρούφαγαν οι άνθρωποι τα μπερεκέτια της Ανατολής και την αγάπη ο ένας τ' αλλουνού κι ήταν ευτυχισμένοι». Καθώς τα γεγονότα ξετυλίγονται σπρωγμένα απ' τους καιρούς, μπροστά στα μάτια των κεντρικών ηρωίδων –οι δίδυμες Κατινάκι και Μαρίτσα– περνούν όλα όσα σημάδεψαν το γελαστό κι ευγενικό λαό της Ιωνίας απ' τις ευτυχισμένες μέρες, τον πολιτισμό και την ομορφιά της ζωής της Μικράς Ασίας ως το αναγκαστικό του ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς αλλά και την προσφορά των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ήταν μια εξαιρετική παράσταση - που παρόλο που αναφερέται σε μια τραγωδία για τον Ελληνισμό της Μικρασίας- τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν μέ την πολύ καλή ηθοποιία και την ευρηματικότητα στα σκηνικά και τη σκηνοθεσία που διαθέτει.

Η έκπληξη είναι, ότι η μία από τις δύο ηρωίδες, που είδαμε στην παράσταση, είναι η γιαγιά της συγγραφέως Ελένης Δικαίου που έγραψε το ομώνυμο βιβλίο. Για τις όμορφες ημέρες των Χριστουγέννων που φτάνουν το βιβλίο αυτό απoτελεί και μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπρόταση.

Βγαίνοντας από το εμβληματικό θέατρο κάναμε μια βόλτα στην στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους και επιστρέψαμε πολύ ευχαριστημένοι. Τα παιδιά συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί κ. Βάνα Σκραπαλή, η κ. Μαρία Τσιτουρίδου, ο κ. Θανάσης Θοδωρής, η κ. Γιώτα Βασιλειάδου και η υποφαινόμενη.

Ζωή Κουτσουρά

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 13:42

Σχετικά Άρθρα