Επικαιρότητα

Apr 23, 2024, 23:00
Mηνύματα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού! (τμήμα Ε2)
1010
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Mηνύματα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού! (τμήμα Ε2)

06 Μαρτίου 2021

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού...

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση , κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές/τριες από συμμαθητές/τριες τους, εντός και εκτός σχολείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2 τάξης την Πέμπτη 4.3.2021 είχαν την ευκαιρία μέσα από σενάρια που μελέτησαν και περιείχαν μορφές βίας εντός και εκτός σχολείου να τοποθετηθούν γραπτά και προφορικά συμφωνώντας ή διαφωνώντας με τις συμπεριφορές των παιδιών που περιέγραφαν τα σενάρια.

Στις συμπεριφορές που μελέτησαν είχαν την ευκαιρία να «δουν» και να «μετρήσουν» τον εαυτό τους, τον φίλο τους, τον συμμαθητή τους που πολλές φορές έτυχε να γίνει θύμα αλλά και θύτης. Μιλήσαμε και αξιοποιήσαμε πολλά περιστατικά από την καθημερινή ζωή στο σχολείο αλλά και τη γειτονιά. Αυτό που είδαμε είναι πόσο πολύ επηρεάζει τη ζωή των παιδιών η συμπεριφορά κατά την συναναστροφή τους με τα άλλα παιδιά – φίλους/ες και συμμαθητές/τριες.

Την Παρασκευή 5.3.2021 παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους «Το παιδί με την κόκκινη γραμμή» που δημιούργησε ομάδα παιδιών. Μετά την ταινία ακολούθησε πολύ ζωντανή συζήτηση .

Τα παιδιά έγραψαν κείμενα και ζωγράφισαν θετικά μηνύματα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Δεν σταματάμε όμως εδώ, γιατί ο εκφοβισμός και η βία είναι πολύ σοβαρά θέματα για να εξαντλούνται σε ορισμένες πανελλήνιες ημέρες. Αντίθετα απαιτούν παρακολούθηση και συνεχή εγρήγορση. Ακολουθούν εργασίες μαθητών/τριών.

Η δασκάλα του τμήματος

Κουτσουρά Ζωή

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 10:48

Σχετικά Άρθρα