Εκπαίδευση

Apr 19, 2024, 4:35
Παιδικά ξεσπάσματα θυμού: 5 σωτήρια μυστικά
1182
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Παιδικά ξεσπάσματα θυμού: 5 σωτήρια μυστικά

04 Ιουνίου 2018

Όσο κι αν προσπαθείς να προλάβεις μια κρίση θυμού που κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει σε καυγά, όσες φορές κι αν τα κατάφερες, πάντοτε θα υπάρχουν οι εκρήξεις εκείνες που δε μπορείς να αποφύγεις. Κι αφού είναι αναπόφευκτες:

1. Διατήρησε την ηρεμία σου

Άλλωστε, το παράδειγμα είσαι εσύ. Φωνάζοντας σε ένα θυμωμένο παιδί ενισχύεις αυτό που ήδη νιώθει και κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Σκοπός, την ώρα του ξεσπάσματος, είναι να επαναφέρεις την ηρεμία γιατί μόνο έτσι τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να καταλάβουν πώς μπορούν να γίνουν καλύτερα. Εάν έχεις τη συνήθεια να φωνάζεις και εσύ τις ώρες που τα συναισθήματά σου επιβάλλονται, τότε και το παιδί θα υιοθετήσει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά όταν βρίσκεται σε αντίστοιχη συναισθηματική κατάσταση.

2. Μείνε μαζί του

Η κλασική λύση που ακούει στο «μην βγεις από το δωμάτιό σου αν δεν ηρεμήσεις» μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Δημιούργησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ένα παραθυράκι που θα ανοίγει όποτε χρειάζεται και θα σου υπενθυμίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη τις στιγμές που νιώθεις ότι την αξίζουν λιγότερο. Το παιδί την στιγμή του θυμού, έρχεται αντιμέτωπο με μεγάλα και τρομακτικά συναισθήματα τα οποία θα γιγαντωθούν αν παραμείνει μόνο του.

3. Υπενθύμισέ του ότι αυτό που νιώθει είναι λογικό

Πολλές φορές οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πράξεις των μικρών τους χωρίς προηγουμένως να έχουν αναλογιστεί τα συναισθήματα που τους οδήγησαν σε αυτές. Θυμήσου ότι κάθε συναίσθημα είναι αποδεκτό, μόνο οι πράξεις πρέπει να περιορίζονται και αυτές μέσω του διαλόγου.

4. Δώσε χρόνο

Οτιδήποτε κι αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις, όποια συζήτηση κι αν έχεις προετοιμάσει, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι την ώρα του ξεσπάσματος τα αποτελέσματα δε θα είναι τα επιθυμητά. Η διαχείριση θυμού δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν γίνονται τα ξεσπάσματα, αλλά θα πρέπει να αποτελεί βασικό κομμάτι της διαπαιδαγώγησής του.

5. Εμπόδισε την διόγκωση του θυμού

Αν τα παιδιά μάθουν να εκφράζονται τεκμηριωμένα, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να αποφύγουν προσωποποιήσεις και προσβολές. Ζητώντας του να αναφερθεί σε αυτό που το ενόχλησε με εκφράσεις όπως «Με εξοργίζει όταν ο φίλος μου..» αντί για χαρακτηρισμούς όπως «Τον μισώ», βοηθάτε το παιδί να εκφράζει με θετικό τρόπο το θυμό του.

Πηγή: eidikidiapaidagogisi.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα