Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Το σχολείο αφηγείται»
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

«Το σχολείο αφηγείται»

30 Νοεμβρίου 2021

Εξαιρετική διάκριση για το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Το σχολείο αφηγείται».

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Το σχολείο αφηγείται» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Στην τιμητική Επιτροπή Κρίσης συμμετείχε μεταξύ άλλων αξιόλογων κριτών και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης συμμετείχε με την Ε2 τάξη και τη δασκάλα τους κ. Ζωή Κουτσουρά δημιουργώντας μία ταινία μικρού μήκους. Ο διαγωνισμός ήταν το τελευταίο μέρος ενός προγράμματος εργασίας που δούλεψε κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η εν λόγω δασκάλα με τους μαθητές/τριές της μελετώντας γραπτές πηγές, φωτογραφικά αρχεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και θείες, δασκάλους/ες που ήταν μαθητές/τριες αναφορικά με τα σχολικά τους χρόνια.

Η μελέτη όλων των παραπάνω πηγών έφερε στο φως πληροφορίες συνδεδεμένες με προσωπικά βιώματα και ιστορικά γεγονότα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία εξερευνώντας το παρελθόν του σχολείου να μάθουν Ιστορία και να μετατραπούν από παθητικοί δέκτες γεγονότων σε παραγωγούς της γνώσης με ταυτόχρονη ανάπτυξη της ενεργητικότητας και της δημιουργικότητάς τους.

Στο τελευταίο στάδιο της εργασίας τους απομόνωσαν μία χρονική ιστορική περίοδο, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) και με το υλικό που συγκέντρωσαν, δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους την οποία και έστειλαν στο διαγωνισμό.

Το σενάριο της ταινίας – το οποίο έγραψε η κ. Ζωή Κουτσουρά- είχε τίτλο: «Μαθητής/τρια στα χρόνια της δικτατορίας (1967-1974)» βασίστηκε αποκλειστικά σε πραγματικά γεγονότα και πληροφορίες παρμένες από τις προφορικές μαρτυρίες δασκάλων που υπηρέτησαν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) καθώς και στο αρχείο του σχολείου. Ειδικότερα στις εγκυκλίους που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, ο Επιθεωρητής, ο Νομάρχης στο σχολείο (Βιβλίο αλληλογραφίας του 12ου Δ.Σ. Κατερίνης) .

Η μελέτη των παραπάνω πηγών ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα της καθημερινής σχολικής ζωής όπως τη βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Το σενάριο της ταινίας πλαισιώθηκε από τη συνέντευξη του μαθητή τότε κυρίου Νίκου Κραγιόπουλου, διευθυντή μετέπειτα του σχολείου, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή του.

Στην ταινία οι μαθητές και οι μαθήτριες υποδύθηκαν τους τότε μαθητές, μαθήτριες, την αυστηρή δασκάλα, τον απρόσιτο διευθυντή στην προσπάθεια να αποδώσουν τη σχολική πραγματικότητα τα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα. Για τις ανάγκες του προγράμματος και του σεναρίου αναζητήθηκαν σχολικά βιβλία και περιοδικά της εποχής όπως και αντικείμενα της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας.

Η αξιοποίηση του σχολικού αρχείου, βοήθησε τους μαθητές/τριες να σκεφτούν την ιστορία «σαν ένα παράθυρο του κτιρίου που ενοικούμε»(Λιάκος, 2007). Στο μοντάζ της ταινίας βοήθησε ο Δημήτρης Πίτλιακας , ένας ταλαντούχος μουσικός της πόλης μας, μαθητής και απόφοιτος του σχολείου τον οποίο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια.

Η ταινία βραβεύτηκε και θα προβάλλεται από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, θα αναρτηθεί στο αποθετήριο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως καινοτόμα δράση, στην πλατφόρμα Φωτόδεντρο (www.i-create.gr) της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ.

Οι μαθητές/τριες της Ε2 τάξης που συμμετείχαν στην ταινία είναι:

Αβραμίδου Μαργαρίτα, Μανίκας Γιάννης, Νταγκλί Ντεσάρτ, Ντόντη Παναγιώτα, Ντόντη Χαρούλα, Ούνα Τσώλη Δέσποινα, Πολυζόπουλος Κων/νος, Πουζουκλίδου Παρασκευή,

Παταρίδου Βασιλική, Σαρρή Αλεξάνδρα, Σεβρίογλου Κοσμάς, Σιδηροπούλου Διονυσία, Σκαμπαρδώνης Κων/νος, Στρατηγόπουλος Γιώργος, Σωτηρίου Λαμπριανή, Τόσκα Ευανθία, Χατζηδάκη Γαβριέλα- Παναγιώτα, Χαριτάκης Βασίλης, Χριστιανίδου Γεωργία.

Κουτσουρά Ζωή

Δασκάλα, υποδιευθύντρια

του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 08:08

Σχετικά Άρθρα