Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Επίσκεψη στην εικαστική έκθεση "Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821"
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Επίσκεψη στην εικαστική έκθεση "Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821"

24 Νοεμβρίου 2021

Τη Δευτέρα 22/11/2021 είχαμε τη χαρά τα δύο τμήματα της Στ΄τάξης συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς κ. Νίκο Κωτίδη και κ. Ζωή Κουτσουρά να επισκεφτούμε το Μητροπολιτικό Μέγαρο και να ξεναγηθούμε στην εικαστική έκθεση «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα στα πλαίσια των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2021.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη ζωή και το έργο του δασκάλου και εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού μέσα από την έκθεση των αγιογραφιών που συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται στη Μητρόπολη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς γεννήθηκε το 1714 από ευσεβείς γονείς στο χωριό Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας (γι' αυτό και ονομάζεται Αιτωλός). Το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Ανυφαντής. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στη Σιγδίτσα (σημερινό Προσήλιο) Παρνασίδος, από τον ιεροδιδάσκαλο Γεράσιμο Λύτσικα και έπειτα στη Λομποτίνα της Ναυπακτίας από τον ιεροδιδάσκαλο Ανανία, τον ονομαζόμενο Δερβίσανο, τον οποίο και διαδέχθηκε στο σχολείο το 1735 ως δάσκαλος.

Ο Πατροκοσμάς περιόδευσε πολλά μέρη της Ελλάδας ιδρύοντας σχολεία και προτρέποντας τους υπόδουλους Έλληνες, υπόδουλους τότε στους Οθωμανούς, να μη χάσουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την ελληνική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε Φωτιστής του Γένους μας.

O Πατροκοσμάς και το πέρασμα του από την Πιερία

Ο μεγάλος εθνοιεραπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε και την Πιερία. Μεγάλη ήταν η ωφέλεια όλων των Πιεριέων που παρακολούθησαν τα κηρύγματά του. Ο Άγιος πέρασε από τα παρακάτω μέρη: Κατερίνη, Άνω Μηλιά, Λόφος, Ράχη, Παλιοζιάζιακο, Σκοτεινά, Μοσχοπόταμος, Κολινδρός, Λιτόχωρο, Παλαιά Λεπτοκαρυά, Παλαιοί Πόροι. Σε κάποια από τις επισκέψεις του είπε: «Μακάριοι όσοι κατοικούν στην ποδιά του Ολύμπου».

Ζωή Κουτσουρά

Σχετικά Άρθρα