Σχολικές Δραστηριότητες

Mar 19, 2024, 10:55
«Το σχολείο αφηγείται ...»
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

«Το σχολείο αφηγείται ...»

03 Μαρτίου 2021

Η Ε2 τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σύμπραξης σχολείων και εκπαιδευτικών με τίτλο «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους».

Σκοπός της συμμετοχής μας είναι να ασχοληθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες ενεργά με την τοπική ιστορία και ειδικότερα την τοπική εκπαιδευτική ιστορία, να γίνουν "ερευνητές" και να αναδείξουν την ιστορία του σχολείου που φοιτούν σήμερα αυτοί/ές και παλαιότερα οι γονείς τους αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης μας αναζητούμε και μελετάμε αρχειακό υλικό, συλλέγουμε προφορικές μαρτυρίες, διατυπώνουμε συμπεράσματα για την εκπαιδευτική ζωή στο παρελθόν και αναστοχαζόμαστε για την εκπαιδευτική ζωή στο παρόν .

Ως καταληκτική δράση θα συμμετέχουμε στον 8ο παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργώντας μία δεκάλεπτη ταινία. Θέμα της ταινίας μας είναι η σχολική ζωή και καθημερινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών την περίοδο της δικτατορίας 1967-74.

Το σενάριο της ταινίας μας βασίζεται στη μελέτη του αρχειακού υλικού του 12ου Δημοτικού Σχολείου που περιλαμβάνει την αλληλογραφία, τις εγκυκλίους που δεχόταν το σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, τον Νομάρχη και τον Επιθεωρητή, προφορικές μαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών.

Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι πρόβες. Τα κορίτσια φορούσαν εκείνη την εποχή ποδιά και κορδέλα στα μαλλιά.

Έτσι θέλοντας να αναπαραστήσουμε εικόνες από εκείνη την εποχή αναζητούμε ποδιές και κορδέλες. Όσες κυρίες έχουν κρατήσει ως ενθύμιο κάποια ποδιά ή κορδέλα θα μας βοηθούσε πολύ να μας τη δανείσουν.

Η δασκάλα της Ε2, Κουτσουρά Ζωή

Σχετικά Άρθρα