Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης: Erasmus+ 2018-2020
1395
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης: Erasmus+ 2018-2020

12 Νοεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, στις 4 -7 Νοεμβρίου 2019, η 4η διακρατική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ 2018-2020, "Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229", Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης με κωδικό αριθμό 2018-1-ES01- KA229-050134_3 και τίτλο "Alice in Wonderland: Discovering our roots".

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου αφίχθησαν οι αποστολές των εκπαιδευτικών από: Las Palmas de Gran Canaria (Spain), από Foggia (Italy), από Siauliai Lithuania, από UK London και από Belfast Northern Ireland που συμμετέχουν στο Erasmus + KA2 πρόγραμμα.

Αφού πρώτα τακτοποιήθηκαν, πήγαμε τους καλωσορίσαμε και τους ενημερώσαμε για τις δραστηριότητες του προγράμματος που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο 12ο Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη της Κατερίνης. Ακολούθησε δείπνο καλωσορίσματος σε εστιατόριο της πόλης μας.

Την επόμενη μέρα 4 Νοεμβρίου 2019, όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν τους εκλεκτούς μας καλεσμένους.

Το πρωί της Δευτέρας (4/11/2019) πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν -μαζί με το σχολείο μας- στο πρόγραμμα του Erasmus+ με τίτλο: "Alice in wonderland: discovering our roots"

Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και υλοποιήθηκε σε δύο στάδια: Αρχικά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας και στη συνέχεια στην αυλή του.

Στο πρώτο κομμάτι της υποδοχής και μετά τις προσφωνήσεις του διευθυντή μας κ. Νίκου Κραγιόπουλου, της συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου κας Ευαγγελίας Μπούτσκου και του υπεύθυνου του προγράμματος, εκπαιδευτικού κ. Κώστα Τσιρίκα, ακολούθησε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, από παιδιά της Ε' και Στ' τάξης, με θέμα τη Φιλοξενία και τη Δημοκρατία.

Το σενάριο γράφτηκε από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Ζωή Κουτσουρά και προσέγγισε ιδιαίτερα εποικοδομητικά τις δύο αυτές δομικές έννοιες για τη σύσταση της ελληνικής κοινωνίας μέσα στο χρόνο...

Τη Φιλοξενία την προσεγγίσαμε μέσα από:

α) τα λεγόμενα του Ξένιου Δία,
β) τους στίχους του Ομήρου στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί των Φαιάκων και συναντά τη Ναυσικά και τους γονείς της Αλκίνοο και Αρήτη και
γ) τα λόγια ενός Σύριου μαθητή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.

Τη Δημοκρατία την προσεγγίσαμε:

α) όπως την έζησε και την περιγράφει ένας Σύριος μαθητής που πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και φοιτά στο Πολυτεχνείο,
β) ένα μάθημα δημοκρατίας σε σύγχρονη ελληνική τάξη και
γ) με αναπαράσταση μιας συνεδρίασης της Εκκλησίας του Δήμου στην αρχαία Αθήνα για τη λήψη απόφασης σχετικά με το αν ο μέτοικος Ανδροκλής δικαιούται πολιτικά δικαιώματα.

Στο δεύτερο κομμάτι της υποδοχής τη σκυτάλη της εκδήλωσης πήραν οι χοροί τους οποίους χόρεψαν μέλη του Χορευτικού Ομίλου Κατερίνης και μαθητές των τάξεων Ε' και Στ', με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής κ. Κώστα Φακαλή και κ. Αντώνη Βλάγκα.

Μετά την ολοκλήρωση των χορών, φυτεύτηκε από τα μέλη των αποστολών μια ελιά, ένα προαιώνιο σύμβολο, ειρήνης, συμφιλίωσης, αθανασίας και νίκης!

Αφού τελείωσε η γιορτή υποδοχής, οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς γίνεται η χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι. Οι σαλάτες ήδη έτοιμες από τους φιλοξενούμενους μας συνόδεψαν τον παραδοσιακό μουσακά και το παστίτσιο που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί και μας καλούσαν να τα απολαύσουμε.

Οι ελληνικές γεύσεις του μεσημεριανού γεύματος έδωσαν το έναυσμα να γνωρίσουν κι από κοντά τη πλούσια ελληνική γαστριμαργική κουλτούρα.

Στις τρεις η ώρα ήμασταν στο αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου. Επόμενη επίσκεψη ήταν στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και το Λιτόχωρο. Σειρά είχε να επισκεφτούμε τον Παλιό Παντελεήμονα, το Κάστρο του Πλαταμώνα και να δειπνήσουμε στον Νέο Παντελεήμονα με θέα το κάστρο. Πλούσια η πρώτη μέρα, γεμάτη πολιτισμό, μουσική, εικόνες και γεύσεις από Ελλάδα.

Την δεύτερη μέρα παραμονής τους Τρίτη 5/11/2019, είχαν την ευκαιρία οι εκπαιδευτικοί να μπουν στις σχολικές αίθουσες και να γνωριστούν με τους μαθητές μας!

Ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή στιγμή, που έδωσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα στη σχολική καθημερινότητα. Τα παιδιά του κάθε τμήματος είχαν ετοιμάσει δωράκια τα οποία προσφέρθηκαν στους φιλοξενούμενούς μας, εντυπωσιάζοντάς τους με το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας που επέδειξαν!

Κατόπιν, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μας ενημέρωσε η υπεύθυνη εκπαίδευσης των προσφύγων για το υπάρχων πλαίσιο εκπαίδευσης των προσφύγων στην Πιερία και από την συντονίστρια και κοινωνική λειτουργό της ΜΚΟ perichoresis για τις δράσεις της.

Αμέσως μετά, έγινε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων που εφαρμόστηκαν στις σχολικές μονάδες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχετικά με τις Αρχές Δημοκρατίας. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον χώρο στον οποίον στεγάζονται οι πρόσφυγες στην Κ. Μηλιά και να πάρουν οι φιλοξενούμενοί μας μια εικόνα για τις συνθήκες ζωής τους.

Ο δρόμο της επιστροφής μας οδήγησε στην Ολυμπιακή Ακτή δίνοντας στους Ερασμίτες την ευκαιρία να δουν μια από τις ακτές της Πιερίας. Οι πιο τολμηροί μάλιστα άδραξαν την ευκαιρία και βούτηξαν στα πεντακάθαρα και δροσερά νερά του Θερμαϊκού.

Την τρίτη μέρα (Τετάρτη 6/11/2019) στο σχολείο μας, οι φιλοξενούμενοί μας  συνέχισαν τις επισκέψεις τους μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, γνωρίζοντας καλύτερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αφού τελείωσαν οι διδασκαλίες, επιβιβαστήκαμε στα αυτοκίνητα και επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Βεργίνας, ένα από τα εντυπωσιακότερα που υπάρχουν στον Ελλαδικό (και όχι μόνο) χώρο!

Με τη βοήθεια της εξαιρετικής ξεναγού μας, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και είδαν τα αρχαία εκπληκτικά ευρήματα των Μακεδόνων Βασιλέων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα οποία με τρόπο εντυπωσιακό εκτίθενται στο Μουσείο.

Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας εκεί, πήγαμε στη Θεσσαλονίκη και επισκεφτήκαμε τα Κάστρα της πόλης, ενώ η παρουσία μας στη συμπρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με μια βόλτα με καραβάκι στον Θερμαϊκό.

Η ικανοποίηση όλων από τα όσα είδαν εκείνη τη μέρα ήταν έκδηλη στα μάτια τους και παρά την κούραση, μας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και καταγοητευμένοι από τη φιλοξενία και από τα όσα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά!

Την Πέμπτη 7/11/2019 τελευταία ημέρα της παρουσίας των Ερασμιτών στην πόλη μας, το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων, επίσκεψη στον Δήμο της Κατερίνης...

Τα μέλη των αποστολών συνοδευόμενα από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, βρέθηκαν στο Δημαρχείο και έτυχαν υποδοχής από τον αντιδημάρχο κ. Γιώργο Νταντάμη, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Ιωάννη Νταντάμη και κ. Νίκο Τσιαμπέρα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους φιλοξενούμενούς μας για την πόλη μας.

Στις αποστολές δόθηκε από το Δήμο σαν αναμνηστικό, ένα φωτογραφικό λεύκωμα εμπλουτισμένο με εξαιρετικές φωτογραφίες της Κατερίνης.

Ακολούθησε επίσκεψη στο πάρκο της πόλης, στη συνέχεια μια τελευταία βόλτα στον πεζόδρομο.

Σχετικά Άρθρα