Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οδοιπορικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στο Siauliai της Λιθουανίας
1262
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Οδοιπορικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στο Siauliai της Λιθουανίας

31 Μαΐου 2019

Επέστρεψε την Κυριακή το πρωί 26 Μαΐου μέσω Ρίγας της Λετονίας και Κωνσταντινούπολης από το Siauliai Λιθουανίας η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης,

που συμμετείχε στην 3η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο "Alice in Wonderland: Discovering our roots" και διήρκησε 5 μέρες (από 20/5/2019 έως 24/5/2019).

Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν έξι σχολεία από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Κραγιόπουλος Νικόλαος, ο συντονιστής του προγράμματος κ. Τσιρίκας Κωνσταντίνος δάσκαλος ειδικής αγωγής και οι δάσκαλοι του σχολείου κ. Φελεκίδης Γεώργιος, κα. Σαμαρά Ευστρατία, κ. Παπανικολάου Νικόλαος.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος, περιλάμβανε επίσκεψη στο σχολείο Juventos Progymnasium, που βρίσκεται στο Siauliai της Λιθουανίας. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή με ένα κοντσέρτο που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους ειδικά για εμάς.

Ακολούθησε η καθιερωμένη ανταλλαγή κάποιων συμβολικών δώρων, και στη συνέχεια μας ξενάγησαν στο σχολείο τους για να γνωρίσουμε όλους τους χώρους που διαθέτουν. Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με τον διευθυντή του σχολείου.

Πήραμε το μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου και η αντιπροσωπεία από το Λονδίνο μας παρουσίασε μια ενημέρωση για το Twinspace. Αφού τελείωσε η ενημέρωση ξεκίνησε η ξενάγηση στην πόλη τους.

Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο λόφο με τους χιλιάδες σταυρούς, όλα τάματα για τα χαμένα τους πρόσωπα στη Σιβηρία.

Τη δεύτερη μέρα στο σχολείο παρακολουθήσαμε μαθήματα σε διάφορες τάξεις μας παρουσίασαν το σχολείο τους, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, παραδοσιακά παιχνίδια, τη διδασκαλία της γλώσσας τους, των μαθηματικών και μουσικής, ώστε να γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Εμείς συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική διαδικασία διδάσκοντας ελληνική ιστορία στην Τετάρτη τάξη.

Μετά το μεσημεριανό επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο της πόλης και το εργοστάσιο Ruta, παραγωγής σοκολάτας.

Τρίτη μέρα στο σχολείο παρακολουθήσαμε μάθημα μουσικής με μουσικά όργανα από μαθητές και δασκάλους.

Αφού τελείωσε το μάθημα μουσικής, ξεκίνησε η αυτοαξιολόγηση και επανατροφοδότηση από τους συντονιστές του προγράμματος.

Μεσημεριανό στο σχολείο και ύστερα επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί μας καλωσόρισε ο δήμαρχος και μας μίλησε για την πόλη του.

Τέταρτη μέρα στο Siauliai ξεναγηθήκαμε στο Frenkelio vila ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας δέρματος, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται σαν πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε γεύμα στην πόλη και αποχαιρετισμός των αποστολών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή μέσω της Ρίγας, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έστω και για λίγο και την πρωτεύουσα της Λετονίας μέχρι να πάρουμε το αεροπλάνο για την επιστροφή.

Όλες τις μέρες της παρουσία μας στο Siauliai, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να παρακολουθήσουμε από κοντά τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στη Λιθουανία, να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις.

Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε από την παραμονή μας εκεί ήταν πραγματικά μοναδικές...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 08:30

Σχετικά Άρθρα