Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι καλύτερες δραστηριότητες για παιδιά ανά ηλικία
2048
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Οι καλύτερες δραστηριότητες για παιδιά ανά ηλικία

10 Αυγούστου 2019

Αναρωτιέστε αν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει μαθήματα χορού, κολύμβηση ή κιθάρα; Δείτε πώς να επιλέγετε δραστηριότητες για το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του.

Έχετε στο σπίτι μία εκκολαπτόμενη μπαλαρίνα ή έναν επιδέξιο κολυμβητή; Συμβαίνει σε πολλούς γονείς να θέλουν να «γράψουν» το παιδί τους σε κάποιο αντίστοιχο μάθημα με την πρώτη ευκαιρία που θα δείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον ή ταλέντο σε μία δραστηριότητα, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ποιες από αυτές τις δραστηριότητες είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού.

Δείτε τι έχουν να προσφέρουν στο παιδί σας κάποιες από τις δημοφιλέστερες δραστηριότητες και ποιες είναι κατάλληλες για κάθε ηλικία:

Από 6 μηνών

Μαμά και μωρό

Πολλά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης διαθέτουν ψυχαγωγικά προγράμματα για μωρά και τις μαμάδες τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δημιουργικό-μουσικό παιχνίδι ή μαθήματα yoga (βλέπε: Ωδεία Φίλιππος Νάκας, Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Σκοπός αυτών των τμημάτων είναι η κοινωνικοποίηση, τόσο της μαμάς όσο και του μωρού, αλλά και η ακόμα πιο στενή επαφή τους.

Κολύμβηση

Έχουμε ξαναμιλήσει για τα μαθήματα baby swimming και τα οφέλη που μπορεί να έχουν για μωρά ακόμα και από 6 μηνών (δείτε αναλυτικά στα Σχετικά Άρθρα στο τέλος). Έχετε, ωστόσο, υπ'όψιν ότι επίσημα μαθήματα κολύμβησης δε μπορούν να ξεκινήσουν πριν το παιδί γίνει 4 ετών.

Από 2 ετών

Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Η τέχνη είναι ωφέλιμη για παιδιά κάθε ηλικίας. Ειδικά για τα νήπια που ακόμα αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες τα προγράμματα εικονικών τεχνών είναι χρήσιμα στο να τα βοηθούν να εκφράζονται καλύτερα. Μέσω της τέχνης τα παιδιά μαθαίνουν να σχετίζονται με τον κόσμο γύρω τους και εξοικειώνονται με την δημιουργική σκέψη.

Φυσικά, δεν προορίζονται όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά από 2 ετών. Κάποια μπορεί να είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα παιδιά. Γι'αυτό θα πρέπει πάντα να ρωτάτε σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το κάθε πρόγραμμα. Για παιδιά από 2 ετών αναζητήστε προγράμματα που να διδάσκουν τα βασικά (σχήμα, χρώμα και υφή) και να χρησιμοποιούν κατάλληλα υλικά (π.χ. χοντρά μολύβια και μαλακά υλικά).

Από 3 ετών

Γυμναστική

Η γυμναστική βοηθά τα παιδιά να βελτιώνουν τη δύναμη, την ταχύτητα, την αρμονία, την ισορροπία και την ελαστικότητά τους. Μπορεί, ακόμα, να βοηθήσει ένα παιδιά να αντιμετωπίσει ή και να ξεπεράσει κάποιους φόβους ή που ντρέπεται να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα.

Από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, π.χ. τρέξιμο ή σχοινάκι, όμως αν αναζητάτε κάποιο ανταγωνιστικό είδος γυμναστικής για το παιδί, οι ειδικοί συνιστούν το παιδί να είναι άνω των 6 ετών.

Χορός

Είτε επιλέξετε μπαλέτο είτε χιπ-χοπ ή τζαζ, ο χορός έχει πολλά πλεονεκτήματα για το παιδί. Το διδάσκει βασικά μαθήματα για την ίδια του τη ζωή, όπως το να παίρνει σειρά, να μοιράζεται, να ευθυγραμμίζεται με τα άλλα παιδιά, να ακούει στις οδηγίες, να επαναλαμβάνει, ενώ το βοηθά να ανακαλύψει και την καλλιτεχνική του πλευρά μέσα από δημιουργικές κινήσεις και ασκήσεις φαντασίας. Το μπαλέτο, συγκεκριμένα, είναι το είδος χορού με τη μεγαλύτερη δομή και τυπικότητα, ενώ η τζαζ και το χιπ-χοπ είναι προτιμότερα για άσκηση και έντονη μουσική.

Μαγειρική

Υπάρχουν τμήματα μαγειρικής για παιδιά από 3 ετών, αν και γύρω στα 5 τα παιδιά θα είναι πιο ικανά να συμμετέχουν σε αυτά. Τα μαθήματα μαγειρικής μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να εκτιμά το φαγητό και να εκφράζει την δημιουργικότητά του. Επίσης, το βοηθά να μετρά και να υπολογίζει πράγματα, αλλά και να βάζει τα υλικά σε σειρά την ώρα του μαγειρέματος. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτά εξοικειώνονται τα παιδιά με πολλές τροφές, που πιθανώς δεν υπάρχουν στο σπίτι τους, και ξεπερνούν τις ιδιοτροπίες τους στο φαγητό.

Πολεμικές τέχνες

Μαθήματα πολεμικών τεχνών ξεκινούν από πολύ μικρές ηλικίες, από 3 ή 4 έτη, ωστόσο σε αυτά τα παιδιά διδάσκονται τα πολύ βασικά, καθώς και το πώς να υπακούν σε εντολές. Συγκεκριμένες κινήσεις αλλά και την φιλοσοφία της κάθε πολεμικής τέχνης μαθαίνουν τα παιδιά μετά τα 5 τους χρόνια.

Τα πλεονεκτήματα των πολεμικών τεχνών είναι πολλά: Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών και τα διδάσκουν πειθαρχία, σεβασμό και το να ακούν και να ακολουθούν οδηγίες. Ακόμα, μαθαίνουν αυτοάμυνα και πιθανώς σωστούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις εκφοβισμού. Μία καλή πολεμική τέχνη μαθαίνει το παιδί να έχει κουράγιο, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να μην τα παρατά στα δύσκολα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ολοκληρωμένη εξάσκηση σε όλο το σώμα.

Θέατρο

Κάποια προγράμματα θεατρικού παιχνιδιού -περισσότερο παρά θεατρικού μαθήματος- απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών. Κανονικά μαθήματα θεάτρου μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί από 6 ή 7 ετών, οπότε μπορεί και να απομνημονεύσει διαλόγους για θεατρικά σκετσάκια.

Με την συμμετοχή του παιδιού σε θεατρικές ομάδες βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή του, η αίσθηση της φαντασίας και η αυτό-έκφραση. Μάλιστα, πρόκειται για μία δραστηριότητα που ωφελεί τόσο τα ντροπαλά όσο και τα παιδιά που τους αρέσει να βρίσκονται επί σκηνής.

Από 5 ετών

Πιάνο

Η εξοικείωση του παιδιού με τη μουσική σε μικρή ηλικία έχει πολλά οφέλη, και το πιάνο είναι ένα από τα όργανα που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τη μουσική και να μάθουν πως με την εξάσκηση γίνονται όλο και καλύτεροι, αποκτώντας περισσότερη αυτοπεποίθηση, ακόμα και για να παίξουν ένα τραγούδι μπροστά σε άλλους. Είναι ένα όργανο που απαιτεί συνέπεια και αφοσίωση και το να αναπτύξει ένα παιδί αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι χρήσιμο και για την υπόλοιπη ζωή του.

Ποδόσφαιρο

Κάποιες «ποδοσφαιρικές» φιγούρες μπορούν να μάθουν ακόμα και παιδιά 2 ή 3 ετών, όμως θα χρειαστεί να φτάσουν τα 5 για να μπορέσουν να γίνουν μέλη μιας παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας και να παρακολουθούν συστηματικά τις προπονήσεις. Το ποδόσφαιρο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν αντοχή στο τρέξιμο, συντονισμό ματιού-ποδιού και ευκινησία. Κυρίως, όμως, διδάσκει τα παιδιά να επικοινωνούν και συνεργάζονται με τους άλλους, προκειμένου να πετύχουν έναν κοινό στόχο.

Μπάσκετ

Όπως και στο ποδόσφαιρο έτσι και στο μπάσκετ, πριν την ηλικία των 5 ετών δεν έχει βρεθεί να ωφελεί σημαντικά τα παιδιά, αλλά και στα 5 το όφελος του συγκεκριμένου αθλήματος είναι ότι βρίσκεται το παιδί με τους φίλους του και διασκεδάζει. Από εκείνη την ηλικία και μετά μπορούν να μπουν σταδιακά τα θεμέλια του αθλήματος, ενώ το αίσθημα του ανταγωνισμού θα έρθει από τα 8 χρόνια και μετά.

Όσο για τα οφέλη του μπάσκετ; Πρόκειται για μία εξαιρετική μορφή άσκησης που ενισχύει την αντοχή, τον συντονισμό ματιού-χεριού και την ισορροπία, ενώ είναι καλή επιλογή για παιδιά που θέλουν να είναι ενεργά καθ'όλη την διάρκεια του σπιτιού. Τέλος, όπως κάθε ομαδικό παιχνίδι, το μπάσκετ βοηθά τα παιδιά να δουλεύουν καλά με την ομάδα τους.

Yoga

Η Yoga είναι μία μετριοπαθής άσκηση που βοηθά τα παιδιά να γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους και τον τρόπο που κινούνται. Μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, να χαλαρώνουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι δάσκαλοι yoga επισημαίνουν ότι βοηθά τα παιδιά στην αυτοσυγκέντρωσή τους, στη συμπεριφορά τους, ενώ τους μειώνει το άγχος.

Τα μαθήματα yoga μπορούν να ξεκινήσουν, μαζί με τη μαμά, ήδη από βρεφική ηλικία. Ωστόσο, το παιδί μόνο του μπορεί συμμετέχει σε κανονική τάξη μετά τα 4 ή 5 χρόνια, καθώς από αυτές τις ηλικίες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν σωστά τις στάσεις.

Τένις

Το τένις είναι από τα αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν συγκρούσεις και επαφή με τον αντίπαλο, καθώς και από αυτά που βελτιώνουν τον συντονισμό ματιού-χεριού, την ευκινησία και την ισορροπία. Και παρόλο που πρόκειται για ατομικό άθλημα, το παιδί διδάσκεται το αθλητικό πνεύμα.

Το άθλημα αυτό συνιστάται σε παιδιά άνω των 5 ή 6 ετών που έχουν πλέον αποκτήσει την σωματική διάπλαση για να ανταπεξέλθουν στις στάσεις και τις κινήσεις του τένις. Σημαντικό είναι, επίσης, το παιδί να έχει την σωστή ρακέτα για το σώμα του πριν ξεκινήσει μαθήματα τένις.

Από 9 ετών

Τραγούδι

Εκτός κι αν πιστεύετε ότι έχετε ένα παιδί-θαύμα στο τραγούδι, περιμένετε να φτάσει 9 ετών πριν ξεκινήσει σοβαρά μαθήματα ορθοφωνίας και τραγουδιού. Γιατί; Επειδή από αυτή την ηλικία θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθεί στη μελωδία για πολλή ώρα και να εκτελεί ταυτόχρονα σωστές αναπνοές, και γιατί καθώς ακόμα οι φωνητικές του χορδές αναπτύσσονται δεν θέλετε να τις κουράσετε υπερβολικά. Όταν, μάλιστα, ξεκινήσει το παιδί σας μαθήματα τραγουδιού, φροντίστε να επιλέξετε έναν καθηγητή που δεν θα το πιέζει υπερβολικά και θα κάνει το μάθημα διασκέδαση.

Στα πλεονεκτήματα του να μάθει να τραγουδά το παιδί σας περιλαμβάνεται η βελτίωση του δείκτη νοημοσύνης του, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς και την ικανότητά του να εκφράζεται.

Πηγή: eidikidiapaidagogisi.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα