Διάφορα

Mar 19, 2024, 13:15
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών!
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
  • μέγεθος γραμματοσειράς

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών!

20 Απριλίου 2020

Η εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της, έχουν περισσότερο εμφανείς επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, αλλά και λιγότερο εμφανείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενηλίκων και παιδιών.

Ο φόβος και το άγχος για μια ασθένεια μπορεί να είναι συντριπτικά και να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά.

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα της εκπαίδευσής των παιδιών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε επίσης να βλάψει την ψυχική υγεία τους. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις θα είναι αρκετά δραματικές στον νεανικό πληθυσμό, όχι μόνο λόγω της απομόνωσης στο σπίτι, αλλά και εξαιτίας του γενικότερου άγχους των ενηλίκων, το οποίο και εισπράττουν τα παιδιά, χωρίς πάντα να μπορούν να το διαχειριστούν.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιδρούν, εν μέρει, σε αυτό που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ψυχική πίεση που βιώνουν τα άτομα που τα φροντίζουν. Επηρεάζεται άμεσα το συναίσθημά τους και η αδυναμία τους να εκφράσουν το φόβο και την αναστάτωσή τους συχνά έχει τραυματικές επιπτώσεις. Το κύριο και κοινό χαρακτηριστικό που θα δούμε στα παιδιά είναι άγχος, ανησυχία...πράγμα φυσιολογικό.

Η αντίδραση των παιδιών στο στρες, αλλά και τα κοινά σημάδια της δυσφορίας τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τις προηγούμενες εμπειρίες και τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αντιμετωπίζει συνήθως το άγχος.

Δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά στο στρες με τον ίδιο τρόπο. Κάποιες κοινές αλλαγές στη συμπεριφορά είναι οι εξής:

* υπερβολικό κλάμα ή αναστάτωση

* έντονη ανησυχία ή θλίψη

* αναπτυξιακά πισωγυρίσματα σε ήδη κατακτημένες δεξιότητες (π.χ πιπίλισμα δαχτύλου, ατυχήματα τουαλέτας, φόβος αποχωρισμού, εκρήξεις θυμού)

* διαταραγμένος και ακανόνιστος ύπνος

* επιβλαβείς διατροφικές επιλογές ποιοτικά και ποσοτικά

* νεοαποκτηθέντα προβλήματα συγκέντρωσης προσοχής

* αποφυγή δραστηριοτήτων που τους προκαλούσαν ευχαρίστηση στο παρελθόν

* ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, πονόκοιλοι ή γενικότερα σωματικοί πόνοι

Τα παιδιά έχουν εκπληκτική ανθεκτικότητα. Ενώ αυτή η περίοδος δεν είναι κάτι που είναι πιθανό να ξεχάσουν, στην πορεία θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσουν με λίγη ενθάρρυνση αρχικά. Οι κοινές αντιδράσεις λόγω άγχους θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου για τα περισσότερα παιδιά.

Η αλλαγή της καθημερινότητας, η διαταραχή της καθημερινής τους ρουτίνα, η περιορισμένη κινητική δραστηριότητα και επαφή με φίλους θα μπορούσαν, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αργότερα μετατραυματική αγχώδη διαταραχή ή φοβίες.

Ειδικά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες μπορεί να έχουν ισχυρότερες αντιδράσεις εξαιτίας του μεγαλύτερου αισθήματος αβοήθητου και της αίσθησης ελέγχου που νιώθουν στην καθημερινότητά τους. Θα χρειαστούν επιπλέον διαβεβαίωση, περισσότερες εξηγήσεις και περισσότερη καθησυχασμό μέσω της φυσικής επαφής, όπως αγκαλιές από αγαπημένους.

Πηγή: gamifiedspecialteaching.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα